Samsung Galaxy A14 review: de beste goedkope telefoon?

Je leest alles wat je over de Samsung Galaxy A14 moet weten in onze review van deze betaalbare telefoon. Wat krijg je voor je geld, en wat krijg je er niet voor? Om tijd te besparen, lees je direct onze conclusies – en daaronder de uitgebreide review van de Galaxy A14 5G.

De Galaxy A14 doet dit goed:

  • de accuduur is uitstekend,
  • de hoofd- en frontcamera’s zijn prima,
  • het design doet niet goedkoop aan,
  • er is een 3,5 mm koptelefoonaansluiting,
  • en het toestel wordt minstens vier jaar ondersteund.

Natuurlijk zijn er ook nadelen, zoals:

  • de ‘overige’ camera’s, die er voor spek en bonen opzitten,
  • opladen duurt lang, met maximaal 15 Watt,
  • en de 4G-versie heeft géén 90 Hz scherm, en veel langzamere hardware.

Wij testten de afgelopen weken de Galaxy A14 5G, en dat is ook de toestelvariant die je moet kopen, ook al is hij €30 duurder dan de 4G-versie. Als het mogelijk is, raden we je aan voor de 5G-uitvoering te gaan. Door het 90 Hz scherm en de snellere hardware is hij duidelijk prettiger in het dagelijks gebruik.

Wil je meer weten over het toestel, en voorbeeldfoto’s kijken die we met de camera’s van de Galaxy A14 maakten? Schroom dan niet, en lees verder.

Samsung Galaxy A14 5G review

De afgelopen jaren zijn high end smartphones steeds duurder geworden. Een van de voordelen van deze ontwikkeling is, dat je juist in de meer betaalbare modellen steeds meer waar voor je geld krijgt. Telefoons als de Galaxy A54 en Galaxy A53 zijn daar goede voorbeelden van. Maar ook voor een bedrag tussen de pakweg €200 en €250 krijg je steeds meer waar voor je geld. Wat biedt de Galaxy A14 5G anno 2023?

Design

Wat direct opvalt zodra je de Galaxy A14 voor je neus hebt, is dat het design aansluit bij alle andere nieuwe Galaxy telefoons van dit jaar. Het toestel is uit hetzelfde sjabloon geknipt als de Galaxy A54 en Galaxy S23. Er is geen camera eiland. In plaats daarvan steken de verschillende lenzen op eigen houtje uit de achterzijde van de telefoon. Het resultaat: een minimalistisch ogende smartphone. Dat is wat ons betreft geen nadeel, maar iedereen heeft natuurlijk zijn of haar eigen voorkeuren op dit gebied.

De Galaxy A14 is geen compacte telefoon. Hij is langer dan de A54, en aan alle kanten groter dan de S23. Natuurlijk, met een diagonaal van 6,6 inch is het scherm ook groter dan dat van deze toestellen.

Natuurlijk zijn er ook duidelijke verschillen met de A54 en S23. De materialen zijn duidelijk minder hoogwaardig – zie de kunststof achterkant, bijvoorbeeld. Deze heeft een subtiel streepjespatroon in het matte plastic, dat grappig genoeg krasbestendiger is dan het glas van de andere modellen. En ook vette vingers hebben niet zo’n grip op de A14. Hoewel de Galaxy A14 dus niet het fancy ‘premium-gevoel’ biedt van duurdere toestellen, voelt hij wel oersolide. Hij buigt noch kraakt.

We kunnen het in deze prijsklasse niet echt als minpuntje aanstippen, maar het is toch jammer dat de Galaxy A14 niet waterbestendig is. Dat zou de kers op de betaalbare-telefoon-taart zijn, in ieder geval qua design en bouwkwaliteit. Maar zover is het in 2023 kennelijk nog niet.

Beeldscherm

Één ding is al jaren (helaas) heel stabiel in de goedkoopste modellen van Samsung’s Galaxy line-up. Beeldschermen zijn van LCD TFT-type. En ook in de Galaxy A14 krijg je géén AMOLED-schermpaneel. Gelukkig zijn Samsung’s TFT-schermen de afgelopen jaren stukken beter dan vroeger. En in de A14 met 5G heeft deze bovendien een 90 Hz verversingsfrequentie.

Dankzij de full HD resolutie valt er over de scherpte niets te klagen. En: voor een betaalbaar TFT-paneel zijn de kijkhoeken ook behoorlijk goed. Toch haalt het scherm van de A14 het natuurlijk niet bij de AMOLED-schermen van duurdere modellen als de Galaxy A34 en A54.

Samsung Galaxy A14 review

Ons grootste bezwaar heeft in feite betrekking op de software, en niet op het scherm zelf. Sinds Android 12 biedt Samsung’s One UI Core interface niet meer de optie om de kleurweergave zelf aan te passen. Je krijgt dus behoorlijk verzadigde kleuren te zien, zonder dat je zelf voor een rustigere weergave kunt kiezen. Dat is toch wel jammer. Een duidelijk reden waarom Samsung deze keuze niet meer zou bieden, kunnen wij niet direct bedenken.

Kijk, wij begrijpen dat het ontbreken voor deze optie voor verreweg de meesten geen noemenswaardig nadeel is. En wijzelf doen al jaren ons beklag over de enorme hoeveelheid opties in de instellingen die Samsung’s eigen interface beidt. Al met al is er dus geen man over boord – maar een beetje jammer vinden we het toch.

Hardware

Er is nog iets dat we stiekem erg jammer vinden aan de Galaxy A14 5G. De toestelversie die in Europa verschijnt is niet de snelste variant. De uitvoering met de Exynos 1330 processor is in sommige Aziatische markten te vinden. Wij moeten het hier doen met MediaTek’s Dimensity 700 processor. Dat is letterlijk dezelfde processor die vorig jaar al in de A13 5G zat. Samen met het 90 Hz scherm zorgt dit voor een telefoon die in het dagelijks gebruik snel genoeg aanvoelt.

De Exynos 1330 is pakweg 20% sneller dan de Dimensity 700. Maar de laatste heeft ook een voordeel: de chip is beproefd, terwijl de Exynos 1330 nieuw is. Een van de mogelijke voordelen: betere optimalisatie. Over de daarvan geplukte vruchten lees je meer als we hieronder de accuduur van de Galaxy A14 bespreken.

Hoewel met de hardware van de Galaxy A14 5G op zich weinig mis is, blijft het gevoel hangen dat we hier toch te maken hebben met de Galaxy A13 5G in een nieuwe jas.

Software

Met die nieuwe jas komt natuurlijk nog een belangrijk voordeel: de Galaxy A14 verschijnt in 2023 op de markt. Ten opzichte van de A13 krijgt het toestel dus een jaar langer updates en upgrades. De A14 verschijnt nu met Android 13 en One UI Core 5.0 – al kan de update naar One UI Core 5.1 ieder moment arriveren.

Zoals je misschien weet, is de ‘Core’ versie van de One UI interface een wat uitgeklede versie van Samsung’s volledige interface. We noemden al de ontbrekende optie om natuurlijke kleurweergave in te stellen. Maar ook een handig snufje als Samsung Pass – inloggegevens opslaan en toegankelijk maken met je vingerafdruk – zoek je vergeefs. Of de Veilige Map, waarin je bestanden en apps nog eens extra kunt beveiligen.

Wat betreft die genoemde updates: Samsung belooft de Galaxy A14 5G vier jaar beveiligingsupdates te geven – tot het voorjaar van 2027, dus. Bovendien krijg je twee grote Android upgrades. Het toestel gaat in de komende jaren dus ook nog naar Android 14 en 15, met bijbehorend One UI 6.x en One UI 7.x.

Uiteindelijk heb je met de Galaxy A14 vooral een telefoon in handen die veel aanpassingsmogelijkheden biedt. Het toestel heeft – ondanks One UI Core – veel features en opties. En blijft de komende jaren bij de tijd, zeker wat de beveiliging betreft. Vooral dat laatste is toch wel erg prettig.

Beveiliging

Hetzelfde geldt voor de manier waarop de beveiliging van de Galaxy A14 zelf geregeld is. Een capacitieve vingerafdruksensor zit in de aan/uit-knop. Deze werkt snel en nauwkeurig, en is behoorlijk veilig.

Eventueel kun je ook gezichtsherkenning gebruiken, maar niet voor alle beveiligingsdoeleinden. Daarvoor is de herkenning door de frontcamera gewoon niet veilig genoeg. Dat ligt niet aan de A14, verder. Maar het is de vingerscanner waar je in het dagelijks leven duidelijk het meest aan hebt.

Galaxy A14 review: batterij en accuduur

We hintten hierboven al even naar de (waarschijnlijk) betere optimalisatie van de Dimensity 700 processor in de Galaxy A14. Een gebied waarop je hiervan de vruchten plukt, is de accuduur van het toestel. Het toestel perst met gemak twee dagen goed gebruik uit de 5000 mAh batterij. De A14 is met enige afstand de Galaxy met de batterij met het langste uithoudingsvermogen, tot nu toe in 2023. Alleen de Galaxy A34 komt in de buurt – maar die reviewen wij pas op een later tijdstip.

Waar de Galaxy A14 wel achterblijft – meer nog dan de A13, want we zijn inmiddels een jaar verder – is de oplaadsnelheid. Dat Samsung haar duurdere telefoons laat opladen met 25, of maximaal 45, Watt is duidelijk. Maar het is jammer dat je de A14 met maximaal 15 Watt van nieuwe energie kunt voorzien. Ondersteuning van 25 Watt opladen was geen overbodige luxe als je een 5000 mAh batterij aan het laden bent. Je hebt bijna 2,5 uur nodig om het toestel van nul naar honderd procent te krijgen. Dat is… niet kort.

De Galax A14 doet dus lekker lang met een acculading, als ‘ie eenmaal vol is. Even snel opladen is er echter niet bij. Anno 2023 stippen we dit aan als een minpuntje – zelfs in het betaalbare segment.

Samsung Galaxy A14 camera review

Galaxy A14 camera review

Natuurlijk hebben we ook de camera’s van de Galaxy A14 aan de tand gevoeld. En om maar een paar dingen direct uit de weg te ruimen: vergeet de macrocamera, en vergeet de ultragroothoekcamera op de A14 4G, of de dieptesensor op de A14 5G.

Waar je wel iets aan hebt zijn de 50 megapixel hoofd-, en de 13 megapixel frontcamera. De eerste is op papier vergelijkbaar met de hoofdcamera van de A13 5G, de tweede is duidelijk veel beter. Natuurlijk, je moet geen wonderen verwachten in deze prijsklasse. Maar voor huis-, tuin-, keuken-, en sociale mediagebruik kan het er allemaal prima mee door.

Een van de voordelen van de hoge resolutie van de hoofdcamera, is dat je er digitaal mee kunt inzoomen zonder direct kwaliteitsverlies. De camera interface geeft je standaard de optie 2x in te zoomen, en die werkt best oké – mits voldoende licht, natuurlijk. Overigens: het moet ook niet teveel licht zijn, want het dynamisch bereik is beperkt. In vol zonlicht worden lichten plekken – zoals de hemel – al gauw wit.

De grootste verbetering hier is de 13 megapixel frontcamera van de A14, waar de A13 het moest doen met een 5 of 8 MP sensor (in respectievelijk de A13 5G of A13 4G). Ook hier is het toverwoord ‘voldoende licht’, dat spreekt voor zich.

Als we realistische verwachtingen hebben van de camera van een telefoon die het grootste deel van het jaar in de schappen ligt voor €200 of minder, kunnen we best tevreden zijn met de Galaxy A14. Zolang je geen speciale wensen hebt qua zoom-, of groothoeklenzen.

Wat nog meer?

De Galaxy A14 is een telefoon die plaats biedt aan twee simkaarten én een geheugenkaart. In tegenstelling tot, bijvoorbeeld, de Galaxy A54 kunnen alle drie er tegelijk in. Je hoeft niet te kiezen tussen een tweede simkaart of een geheugenkaart.

Qua geluid is er een enkele luidspreker, en dus geen stereogeluid. Die ene luidspreker is bovendien vrij matig. Voor telefoongesprekken volstaat hij, voor het luisteren van iets anders… niet. In onze tijd met de Galaxy A14 hadden wij geen problemen met gesprekskwaliteit en ontvangst.

Galaxy A14 5G review: conclusies

Aan het einde van deze Samsung Galaxy A14 review blijven vooral twee indrukken hangen. Op veel punten is de A14 5G eigenlijk de A13 5G in een nieuw jasje. De hardware is even snel, het 90Hz TFT LCD scherm even scherp. En ook de hoofdcamera biedt – op wat betere software na – geen zinvolle veranderingen.

Wel duidelijk beter is de frontcamera. En we weten niet helemaal waar het aan ligt, maar qua accuduur doet het Galaxy A14 5G het een stukje beter dan de A13. Sterker nog: die is echt heel erg dik in orde. Ergens is Samsung er dan toch in geslaagd de optimalisatie van het geheel te verbeteren.

En er is nog iets: in tegenstelling tot de Galaxy A54 en A34 is de A14 5G níet duurder dan zijn voorganger. Voor hetzelfde geld als de A13 vorig jaar, krijg je dus een telefoon die op een paar puntjes verbeterd is. En er bovendien beter uit ziet, al is dat een kwestie van smaak.

Andere dingen blijven matig: buiten de hoofd- en frontcamera valt er op cameargebied niet veel te beleven. Bovendien is 15 Watt opladen echt traag, zeker in deze tijden. En de lijst met nadelen is nog langer als je besluit voor de 4G-variant te gaan: langzamere hardware, en geen 90Hz scherm spreken voor zich.

Maar als echte ‘basistelefoon’ is de Galaxy A14 5G een uiterst solide smartphone. Hij voelt vlot genoeg, de twee bruikbare camera’s zijn prima bruikbaar, de accuduur is uitstekend, en vier jaar support mag er wezen. Bovendien kun je ook een ouderwetse koptelefoon-met-kabel gebruiken, en een geheugenkaartje plaatsen. Je krijgt dus heel wat telefoon voor iets meer dan €200. Dat is mooi meegenomen, zeker als je gewoon niet zoveel wilt uitgeven aan een smartphone.

Aanbiedingen

Top 3 Galaxy A14 aanbiedingen i.c.m. abonnement

Samsung Galaxy A14 review: veel telefoon voor weinig geld

Conclusie

In deze Samsung Galaxy A14 bespreken we deze betaalbare telefoon met een dijk van een accu, twee prima camera’s, en lange ondersteuning. Wel laadt hij nogal traag op, voor een telefoon in 2023.

Pro

Vernieuwd en opgefrist minimalistisch design

Dijk van een accu

Goede hoofd- en frontcamera

Vier jaar support

Veelzijdig, met o.a. 3,5 mm koptelefoonaansluiting, slot voor geheugenkaart

Contra

De andere camera’s zijn niet best

15 Watt opladen is traag

4G versie heeft langzamere hardware, geen 90 Hz scherm

About admin

Check Also

Tatil paranız için en iyi Samsung teklifleri

Yeni Samsung Galaxy telefonunuz veya Buds’ınız için rekabetçi bir teklif mi arıyorsunuz? Ardından, her türlü …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir