4 dakika okuma süresi
Mac’te elbette harici bir sabit sürücüyü biçimlendirmek de mümkündür. Daha sonra sürücüyü tamamen silebilir ve geri yükleyebilirsiniz, böylece geride hiçbir dosya kalmadan tekrar kullanabilirsiniz. Bunun için ‘Disk Utility’ ile yapabileceğiniz için ekstra bir uygulamaya ihtiyacınız yok.
Mac’te harici bir sürücü kullanırken, bunun macOS ile uyumlu olması gerektiğini unutmayın. Örneğin, Windows biçimli sürücülerin tümü bir Mac’te kullanılamaz. Diskin yapısı kendi isteklerinize bağlıdır, örneğin bir diski hem Windows hem de Mac üzerinde çalışacak şekilde biçimlendirmeyi seçebilirsiniz.
Mac’te harici sabit sürücüyü biçimlendirin
• Sabit sürücüyü Mac’inize bağlayın
• Finder ▸ Uygulamalar/Programlar ▸ Yardımcı Programlar’dan ‘Disk Yardımcı Programını’ açın
• Sol sütunda diski seçin
• Araç çubuğunda ‘Sil’i tıklayın

İstediğiniz adı girin ve ‘Yapı’ altındaki açılır menüyü tıklayın. İstediğiniz seçeneği seçin, aşağıda farklı seçenekleri açıklıyoruz. Gerekirse, silme işlemi sırasında diskin üzerine birkaç kez yazmak için ‘Güvenlik seçeneği’ne tıklayın. Ardından diski biçimlendirmek için ‘Sil’i tıklayın. Disk alanına bağlı olarak, USB Çubuğun/Sürücünün biçimlendirilmesi birkaç saniye sürer. O andan itibaren harici sabit sürücüyü veya USB’yi her zamanki gibi kullanabilirsiniz.
Sabit sürücüyü silerken farklı yapılar
Bir sabit diski veya USB belleği silip geri yükleyeceğiniz zaman, aralarından seçim yapabileceğiniz farklı formatlar vardır. Mac’te sadece sabit disk kullanacaksanız, Mac OS formatlarını seçebilirsiniz. Sabit diski Windows’ta da kullanmak istiyorsanız, farklı bir yapı seçmelisiniz, aşağıda ek açıklama bulacaksınız.
Mac OS Genişletilmiş (Günlüklü)
Bu, Mac diskleri (HFS+) için varsayılan biçimdir. Bir Mac’in sabit diski de bu yapıya göre biçimlendirilmiştir. Yalnızca Mac’te kullanılabilir, diski Time Machine için kullanmak istiyorsanız bu formatı seçmelisiniz.
Mac OS Genişletilmiş (günlüklü, şifreli)
Yukarıda açıklananla aynı işlev, ancak bu sürücüyü korumak için bir parola girmelisiniz. Dosyalar vb. de şifrelenmiş olarak saklanır.

Mac OS Extended (büyük/küçük harfe duyarlı, günlüklü)
Mac’e özgü yapı, ancak klasörler ve dosyalar büyük/küçük harfe duyarlıdır. Bu, örneğin ‘appletips’ ve ‘APPLETIPS’ klasörlerinin iki farklı klasör olarak kabul edildiği anlamına gelir. Bu nedenle, ne yaptığınızı biliyorsanız, bu yapıyı seçmek en iyisidir.
Mac OS Genişletilmiş (büyük/küçük harfe duyarlı, günlüklü, şifreli)
Yukarıda açıklananla aynı işlev, ancak bu sürücüyü korumak için bir parola girmelisiniz. Dosyalar vb. de şifrelenmiş olarak saklanır.
ExFAT
Hem Mac hem de Windows tarafından kullanılabilir. Lütfen bu sürümün yalnızca Windows 7 (kısıtlama olmaksızın) ve OS X 10.6.5’ten (Snow Leopard) çalıştığını unutmayın. Yapı, boyutu 2 TB’a kadar olan dosyaları depolayabilme özelliğine sahiptir.
MS DOS (YAĞ):
Ancak hem Mac hem de Windows tarafından kullanılabilen bu sürücüdeki dosyalar 4 GB’tan büyük olamaz. Avantajı, bu yapının tüm Windows ve Mac işletim sistemlerinde çalışmasıdır. macOS High Sierra’dan, bu sürücüdeki dosyalar 2 GB’den büyük olamaz, bu durumda exFAT daha iyi bir alternatiftir.
APFS formatı ne olacak?
macOS High Sierra’dan bu yana, harici bir sabit sürücüyü yeni APFS (Apple Dosya Sistemi) ile biçimlendirmek de mümkündür. Bunun için kullanmak istediğiniz birim, bölüm düzeninin ‘GUID bölüm düzeni’ olarak ayarlanması koşulunu karşılamalıdır. Harici sabit sürücülerinizi APFS olarak biçimlendirmeniz gerekmez, çünkü macOS eski türevlerle de sorunsuz çalışır.
Ancak, APFS’nin daha iyi şifreleme, daha az depolama alanı kullanılması ve hasarlı (bozuk) dosyaların şansının daha az olması gibi bazı avantajları vardır. Harici sabit diskleri APFS’ye biçimlendirme ile ilgili tüm bilgileri buradan okuyabilirsiniz.
Yazar | Wesley Fabry | |
Güncellenmiş | 19/05/2023 13:16 | |
Kategori | Manuel, macOS | |